Bemutatkozás

A Rotunda Énekegyüttes 1992-ben kezdte meg munkáját Rákoscsabán, és azóta is a XVII. kerülethez kötődik. A kórust alapította és azóta is vezeti a Rákoscsabáért Díjjal kitüntetett Tóthné Mózer Annamária énektanár-karvezető.


A Rotunda főként szakrális kórusmuzsikával foglalkozik, így a koncertek, fellépések döntő többsége templomokban kerül megrendezésre, de szerepeltünk már színházban, művelődési házban, szabadtéri színpadon, és a Művészetek Palotájában is. Olaszországba, Lengyelországba és Erdélybe is több alkalommal kaptunk meghívást.

A kezdeti időkben főként „a capella” és orgonával kísért motettákat énekeltünk, majd kisebb zenekart igénylő misék is repertoárunkba kerületek.

A nagyobb szabású oratorikus koncertek 2000-ben a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjével indultak. A Magyar Misét az ország számos templomában (köztük a Szt. István Bazilikában, a Mátyás Templomban, a Szegedi Dómban) és különböző koncerthelyszíneken (Keszthely - Balaton Színház, Pilisszántó - Sziklaszínház, Baja - vízi színpad) énekelhettünk együtt a magyar rock és népzene méltán elismert kiválóságaival. Különleges élmény volt számunkra, hogy 2006 őszén a Művészetek Palotájában, 2009 nyarán pedig Gödöllőn élő zenekarral adhattuk elő a művet. A Magyar Mise 2009-es CD felvétele a Rotunda Énekegyüttes, a Harmónia Nőikar közös kórusának, valamint Magyarország méltán híres szólistáinak (Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor) közreműködésével készült el!

Az itthon és külföldön több, mint ötszáz előadást megért Mária evangéliuma című rock-opera oratórikus formában először 2010-ben, a Rotunda Énekegyüttessel került bemutatásra. Ezen oratórikus előadások különlegessége, hogy János szerepét a zeneszerző, Tolcsvay László énekli. Az eredeti előadás főszereplőiként Máriát Sáfár Mónika, Jézust pedig Sasvári Sándor énekli.

A kórus állandó orgonakísérője 1999 óta Balogh Lázár orgonaművész, karnagy, aki 2005-ben a Bartók Béla AMI tanáraiból, diákjaiból megalakította a Concerto Filharmónia Zenekart. A zenekar megalakulása óta rendszeresen dolgozik együtt a Rotundával, számos nagysikerű koncertet adtunk közösen a kerületben és országszerte. Az együttműködés eredményeként került többek között bemutatásra Cesar Franck: Messe Solennelle (nagyzenekarral Magyarországon először), Mozart: Litánia a legméltóságosabb oltáriszentségről, Mozart: Requiem, Fauré: Requiem,  Vivaldi: Glória, Mozart: Koronázási mise, John Rutter: Magnificat, és sorolhatnánk tovább is.
Ugyancsak a Bartók Béla AMI zenakara a Camerata XVII. Latin Combo, akikkel több alkalommal adtuk elő a Rotunda Ariel Ramirez: Missa Criolla c. miséjét.
A kórus évek óta a Bartók Béla AMI-ben tartja próbáit, a közös zenélések kapcsán alkalmanként a Concerto Filharmónia Zenekarral együtt.

A Rotunda eddig hét CD felvételt készített, melyek közül öt önálló produkció.Tóthné Mózer Annamária - kórusvezető 1992

Rotunda….. fogalom, zene, feladat, felelősség, közösség, gyönyörködtetés, munka, motiválás, szervezés, próbák, főpróbák, koncertek, lélek emelés, katarzis, perpetum mobile.
Rotunda……. 1992-ben alapítottam. Sokan kérdezték már, hogy miért nem csatlakoztam egy kórushoz inkább, sem mint hogy "csináltam" egyet. Erre nehéz válaszolni. Mindig sokra tartottam a társas zenélést, több kórusban is énekeltem, és zenekarban is játszottam (hegedűs volnék). Nagyszerű zenetanáraim voltak, s talán az ott szerzett tapasztalatokból, és a folytatás utáni vágyból indult az első Rotunda elképzelés.
Rotunda…….. folytatás, működtetés, pályázatok, bejárások, egyeztetések, szervezés.
Rotunda……. remény-iparág.
Rotunda….. sok munka, rengeteg öröm.
2022. április


Agárdi Anikó - szoprán 2003

Egyszer otthon (Hajdúszoboszlón) a templomba valamilyen csoda folytán betévedt a hamburgi Monteverdi kórus és adott egy koncertet, amit én kislányként teljes áhítattal hallgattam és azt gondoltam, hogy ez maga a mennyország. Hogy aztán később én is része lehetek egy ilyennek, arról még álmodni se mertem akkor.
Aztán 2003-ban csatlakoztam a Rotundához ruhaméret és hangszín alapján kifigyelve. Már az első próbán megérintett ugyanannak a többszólamúságnak az ereje, mint amit kislányként hallottam. Azért az eleje nem volt könnyű. A belvárosból kibuszozni kóruspróbára egy ismeretlen kerület egymással nagyon is ismerős tagjai közé télen, nyáron, esőben, sötétben, perzselő napsütésben…
Közben eltelt jónéhány év (rengeteg koncert, közös élmény, egymás örömeinek és veszteségeinek hordozása) és már nem buszozok, hanem autózok, vagy a kórustársaim visznek vagy én viszem őket. Már a kerület is ismerős és GPS nélkül is eltalálok akármelyik kerületi templomba. A tagok már nemcsak egymást ismerik és szeretik, hanem én is őket és ők is engem. Ami nem változott, hogy télen, nyáron, esőben, sötétben, perzselő napsütésben…

2022. február


András Iringó - alt 2021

Nem is olyan sok évvel ezelőtt, egy májusi reggelen láttam meg a napvilágot. S bár, ha nem is feltételen a következő Mozartnak vagy Chopinnek születtem, és nem is tökéletes abszolút hallással áldottak meg, kaptam egy nagy ajándékot: a zene iránti szeretetemet. Ez pedig manapság mindennél fontosabb.
Már piciként fejest ugrottam mindebbe, először csak hallgattam az altató dalokat, aztán becsatlakoztam a saját hangommal, végül pedig a zongora előtt kötöttem ki. Ez az egész időszak (írnám, hogy hosszú, de technikailag nézve nem is olyan sok, csak én érzem annak ?), a zenével párhuzamos növekedésem tett azzá, aki jelenleg is vagyok. Egy zenésszé, ezt most már bátran kijelenthetem.
Emellett azt is bátran kijelenthetem, hogy 2021 szeptembere óta a kórus (büszke) tagjai közé sorolom magam. Az alt szólamot erősítem, és szeretném is még sok sok éven keresztül. Jó kis közösség ez, hisz a zene összeköti az embereket. Ez mindig így volt, mindig így lesz.
"A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet." (Debussy)

2022. április


Bakos-Koletár Judit - alt 2021

Szeretem a zenét, szeretek énekelni. Az általános iskola után elmaradt az éneklés. Hosszú szünet után a Harmónia Nőikarban kezdtem újra 2022-ben. Most lehetőséget kaptam, hogy a Rotundában is énekeljek. Nagyon izgalmas és nehéz is mert sok-sok új éneket kell megtanulni.
Családom segít, hogy mindig ott legyek a próbákon és a koncertekre szívesen eljönnek meghallgatnak minket. Gyerekeim nagyon muzikálisak, ennek örömére már lányom Alexandra a Harmónia Nőikar tagja. Nagy fiam Levente Rotunda Énekegyüttes tagja. Minden héten kedden a fiammal együtt megyek Rotunda próbára, csütörtökön a lányommal megyek a Harmónia Nőikar próbájára.
Szeretek próbákra járni, koncertezni, új énekeket tanulni. Szeretnék még sokáig tagja lenni a Rotundának és a Harmóniának is, Annamária (karvezető) kezei alatt munkálkodni, dolgozni akár az előkészületekben is…

2022. február


Csermely Réka - szoprán 2019

Már egészen kis koromban nagyon fontos volt számomra a zene és az éneklés. Édesanyám 5 éves koromban beíratott zeneóvodába, onnantól kezdve csakúgy ittam az ezzel kapcsolatos ismereteket. A Gregor József Általános Iskola ének-zene tagozatára jártam 8 évig, ahol megszerettem a kóruséneklést és a zene közösségösszetartó erejét. Középiskolás éveim alatt ez egyre jobban hiányzott, ezért nagyon nagyra értékelem, hogy 2019 nyarától kezdve a Rotunda Énekegyüttes tagja lehetek. Habár a hivatásom nem a zenével kapcsolatos, a kóruséneklés teljesebbé tesz, egy fajta egyensúlyt hoz a mindennapjaimba.

2022. február


Csizmás Ágnes - alt 2000

Sosem léteztem zene nélkül, és ez már remélem, így is marad. A régmúltban hegedültem, manapság inkább pengetek és rezgetek ezt-azt, de az éneklés, az mindig a mindennapjaim esszenciális része.
2000. februárban tűntem fel először a Rotunda körbástya alakú próbáján (akkoriban tényleg körben ültünk), ahol azonnal szívemig hatolt a zene, a törődés és mindaz a szeretet, ami a kórust bástyává teszi. Közöttük voltam, miközben diplomás felnőtté, feleséggé, anyává váltam, velük örültem és viccelődtem, amikor lehetőségünk volt rá és velük szomorkodtam, amikor úgy pördült bármelyikünk élete. Manapság paragrafusokkal, szavakkal, mások segítésével foglalkozom és zeneterápiás önkéntes munkát végzek A Te hangodat ismerem program keretei között.
Ha bizonytalan is vagyok egy-egy útelágazásnál, az biztos, hogy az utam rotundásként szeretném folytatni, amíg csak lehet, mert ahogyan külön hangjaink együtt többek lesznek, úgy leszek én magam is teljesebb a Rotundával. Nem is lehetnék hálásabb mindezért.

2022. február


Felkai Krisztina - alt 1998

1998 óta vagyok tagja a Rotundának, növelve az oroszlánok - el nem hanyagolható - számát a csapaton belül. Magamról ennyit, a többit kinek-kinek a fantáziájára bízom.
Ami a Rotundát illeti, valóban körforgást és körbástyát jelent, és nem csupán a szótári jelentése szerint. Különböző jellegű zenei művek, fellépések, kihívások, változó, néha emberpróbáló élethelyzetek várnak ránk: ez a körforgás. Ám, tudván, hogy mindezek sodrásában, bizton támaszkodhatunk a Többiekre, és hogy a megfelelő pillanatban biztosan akad egy segítő. 2022. február


Jakobey Mártonné, Zsuzsa - alt 1996

Amikor én születtem, II. Erzsébet felavatja Sydney új operaházát, átadják itthon a Déli pályaudvart, meghal Picasso, bevezetik a postai irányítószám használatát, és Hargitai András világbajnok lesz 400 méter vegyesen. Amúgy a napvilágot Nyerges Zsuzsanna néven láttam meg, és egy boldog házasság révén jutottam mostani nevemhez. Férjemen kívül birtokomban van (illetve csak kölcsön kaptam az Istentől) 2 gyermek: Botond és Villő. Civil foglalkozásom szerint pedig óvónő vagyok.
Zenei pályafutásomat a pólyában kezdtem, az oviban folytattam, majd az általános iskola gyötrelmes évei után a Fürst Sándor (ma Balassi Bálint) Gimnázium énekkarában teljesedem ki, ahol is már hivatalos szakember is megerősített: én ALT hanggal rendelkezem. (Zárójelben jegyzem meg, erre nagyon büszke vagyok!) 1996-ban ért az a megtiszteltetés, hogy Rotundássá válhattam. Mert ez, az. Megtiszteltetés. Sokáig csak áhítoztam rá, de végül sikerült. Hogy karnagyasszonyunk nem bánta-e meg, azt nem tudom, én nem bántam meg. Jó velük lenni, jó énekelni, jó velük énekelni!!!!!

2022. február


Matyóné Tóth Luca Dóra - szoprán 2014

Számomra az élet akkor kerek, ha van benne jó sok szeretet, zene, tánc (balett, step, jazz, néptánc…), idegennyelvek (olasz, angol, finn, mari), könyvek, városnézés, családi program, meg sok-sok boldog kisgyerek, akinek lehet táncot tanítani.
Tagságomról annyit, hogy mióta az eszemet tudom, sőt még annál is régebbtől a Rotunda jelen van az életemben: édesanyám a kórusvezető, aki a kórust másfél évvel születésem előtt alapította, édesapám pedig a basszus szólam oszlopos tagja, így nem csoda, hogy én is itt kötöttem ki – a repertoár felét már úgyis tudtam, a sok végighallgatott koncertnek köszönhetően.

2022. április


Molnárné Pál Andrea - alt 2016

A zene átszövi egész életemet. Fodrokat, hullámokat vet bennem. Fogantam első gyermekként, születtem, túl korán.

Énekeltem gyermekkórusban, fuvoláztam úttörő fúvószenekarban. Növögettem, cseperedtem, gyenge, beteges gyermekként az erősített, ha énekeltem ifjúsági leánykarban. Ott hangosan, erősen, szépen. Aztán felnőttem, és én szerettem volna zene-fodrokat kavarni a gyermek lelkekben. Egerben váltam tanárrá. Budapestre költöztem, és voltam osztályfőnök, magyar nyelv, - és irodalom, valamint ének – zene szakos tanár általános iskolában. Vezettem gyerekkart, gondoztam furulyacsoportot. Tagja voltam az újpesti nőikarnak, és a BME kórusnak. Közben végeztem az oligofrénpedagógus - logopédus szakot a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. Fő érdeklődésem a beszédindítás zeneterápiás megközelítéssel, valamint a dadogás, hadarás, vagyis a beszédritmus zavarok. Zenével fejlesztek jelenleg is autista óvodást, diszfunkciós iskolást, nyelvlökéses nyelő színészpalántát.

Férjhez mentem, született két lányom, nem mindennapi körülmények között. Zenélünk azóta mindannyian, (na jó, a férjem csak lelkesít minket). A kisebbik 4 hónapos volt, amikor lakásunkon szerveztem baba-mama örömzenéléseket. Aztán a bölcsődés, majd az óvodás – kisiskolás korosztálynak. A Napfény Gyermekház óvoda óraadója vagyok. Valamint a Pajta, az élményhely nevű kezdeményezésben. Megálmodójával, Szécsi-Fekete Mariannal vezetünk szülinapi zsúrokat, nyári élménytáborokat.

Megszólítottak, és behívtak maguk közé a Völgyzugolyház a kacifántosokért pedagógusai, és a szülők. Milyen jól tették! Több éve vagyok velük, és igyekszem a lendületemet, ihletemet beletenni ebbe a remek kezdeményezésbe, ahol a halmozottan sérült iskolás gyermekek mindennapjait alakítgatom.

2022. február


Papp Zsófia - alt 2014

„Mert zene az kell.” Minden nap. Ez tény.

Engem is egészen pöttöm koromról kezdve körülvett a muzsika, hála édesanyámnak. Rengeteget énekeltünk és játszottunk. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már általános iskola második osztályában bekerülhettem az iskolai kórusba, ami akkor nagy szó volt. Pár év múlva a zeneiskolában elkezdtem hegedűn tanulni, majd pedig jött a balett, a másik nagy szerelem. A kóruséneklés sem maradt el, de időközben váltottam, már az ifjúsági gitáros zenekarban énekeltem, amikor a templomi énekkarhoz is csatlakoztam. Teltek-múltak az évek, mígnem egyetem vége felé közeledve kaptam a meghívást. Ekkor gondoltam, miért is ne? Belefér még egy kórus! Így csatlakoztam a Rotundához. No meg az alt szólamhoz, időről időre mezzo kirándulásokkal.

Azóta volt egy-két hosszabb szünetem, de a szívem mindig visszahúzott ide, a kórushoz és a zenéhez.

2022. február


Petres-Kolonics Nóra - szoprán 2011

Régóta áhítoztam arról, hogy egyszer egy ilyen szépen szóló kórus tagja legyek, mint a Rotunda. De megtanultam a leckét: "Türelem, rózsát terem". És én nagyon szép rózsát kaptam. Az a megtiszteltetés ért, hogy a Rotunda tagja lehetek. Az korábbi években már kaptam pár szirmot, mikor kölcsön kértek pár koncert erejéig, de 2011-ben a teljes rózsát megkaptam. Örülök, hogy a csapat része lehetek. Boldog vagyok, hogy velük énekelhetek. :)

2022. február


Siklósi Aliz - szoprán 2019


Szilágyi Anita - szoprán 2023


Tóth Borbála Sarolta - alt 2019

Amit rólam tudni lehet:
A zene és az éneklés mindig is az életem része volt. Alig vártam, hogy végre leérettségizzek és jöhessek énekelni a Rotundába, folytatva a családi vállalkozást. Ennek most már több éve, hogy elrepült az idő...
Anyukám a kórusvezető, apukám a basszusban, nővérem a szopránban énekel és én pedig a "tenor lelkű" altokat bővítem ki. Amióta az eszemet tudom, ott voltam valamennyi koncertjén a kórusnak, amiken legtöbbször a lelkes rajongó szerep mellett a kórus fotósa is voltam, a belépésem óta viszont így az öcsémre szállt át a fényképész mesterség, mert sajnos egyszerre nem tudok két helyen lenni, pedig igyekszem. A muzsikáláson kívül szeretek olvasni, táncolni (balettozni, szteppelni, jazzbalettezni), fényképezni kb. bármit, rajzolni, kreatívkodni, szervezkedni, kirándulni, rengeteg filmet nézni (ami gyakran megmutatkozik random pillanatokban, amikor egy szituációban nekiállok idézni bizonyos életérzéseket ikonikus filmekből). Ezen kívül óvó néni vagyok, így a gyerekeket is boldogíthatom tudományommal, habár más tanulmányok miatt kicsit várniuk kell a törpéknek rám (egyelőre). A későbbiekben rendezvényszervezőnek, drámapedagógusnak, tánctanárnak, fényképésznek, és talán masszőrnek vagy Disneyland-be hercegnőnek indulok, majd meglátjuk, melyik álmom teljesül először. Szerintem a terveim magukért beszélnek. :)
"Kedves múlt, köszönöm az összes leckét.
Kedves jövő, készenállok!"

2022. április


Törteli Helga - alt 2000

Minden, amit Törteli Helgáról tudni lehet:
Sok- sok évvel ezelőtt csatlakoztam ehhez a remek csapathoz. A pedagógusok sorába tartozom én is, vizuális kultúrát, természetismeretet és földrajzot tanítok. Ezen kívül üvegfestő és ólomüveg készítő lettem.
Férjemet, Kismartoni Csabát is sikerült rábeszélnem a közös éneklésre ( lásd basszus szólam ). Így estéink nagy részét kóruspróbákon töltjük a Rotundában és a Lisz Ferenc Vegyeskarban. Élvezzük a jó hangulatú társaságot és a remek fellépéseket. Jelszavunk - bár ezt más is nagyon jól tudja: KÓRUSBAN ÉNEKELNI ÉLETFORMA.
Minden alkalmat megragadunk, hogy találkozzunk unokáinkkal, akik sok mosolyt és örömöt hoznak az életünkbe.
Mindezt teljesen magamtól és ÖNKÉNT ÍRTAM.

2022. február


Varga Zsuzsanna - szoprán 2008

2008. májusában egy felhívás ösztönzésére megostromoltam a Körbástyát. Az ostrom sikerült, de kicsit feszengve léptem a bástyán belülre. Ám bent nemcsak zene fogadott, hanem jókedv, összefogás, alázat, hit, emberség és szeretet is. Örülök, hogy Veletek lehetek s azóta én is belülről védhetem és építgethetem a Rotundát.

2022. február


Várnai Sylvia - alt 1995

"Amikor megszülettem, nem volt fényes csillag az égen, nem ünnepelt az egész világ, csak az Apukám szemébe voltam királylány."
Aztán voltam:
...béka, aki undok...
...oroszlán, aki ordít...
...sárkány, aki házi...
...boszorkány, aki...?
És amikor éppen ember voltam akkor elkezdtem dolgozni óvónőként (1983.), és megtaláltam a párom (János), és szültem két fiút (1989. Richárd, 1998. Alex), persze szépet, mert szülni csak szépet lehet.
Aztán belebotlottam Babuba, (1995.) aki hívott a Rotundába... és mentem, és féltem, és úgy éreztem, kevés vagyok, DE vártak, biztattak, és jó velük, és jó köztük, és elviselnek!
Mivel velük szeretnék maradni megígérem, hogy jó leszek, és csak jegyzetelek....
GYERE EL ÉS HALLGASS MEG MINKET!
2019. január


Zichy Anna - szoprán 2018

A zene mindig az életem része volt. Először tánc formájában kezdtem elmélyülni benne, majd ehhez csatlakozott az ének és a hangszeres tanulmányok. A 8 általánost zenei tagozaton végeztem el, az énekórák és a kórusélmény beleivódott a hétköznapjaimba. Mikor végül gimnáziumba kerültem, hirtelen ott találtam magam zeneórák nélkül.
Több próbálkozás után, hogy betöltsem ezt az űrt, meghívást kaptam a Rotunda egy próbájára, hogy betekintést nyerjek munkájukba. Lenyűgözött a próba intenzitása. Megtaláltam azt a zenei igényességet, precizitást, gondosságot, amit feltétlen szükségesnek tartok. Egy hét múlva már, ha akartam, se tudtam volna ellenállni a következő próbának.
Örülök, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű közösségnek és remélem a következő évek során, renget közös zenei élményben lesz részünk.

2019. március.


Bakos Levente - basszus 2015

A zene mindenhol ott van és mindenkit és mindent körülölel! 2000 májusában születtem. A Gregor József Általános Iskola zene tagozatos osztály diákja voltam. Közben a zeneiskola kis növendékeként kezdetben citeráztam, később basszusgitáron tanultam. Gimnáziumi tanulmányaim kezdetén kezdett hiányozni a kórusban való éneklés. Egy kis invitálás és egy kis szülői hatásra 2015 januárjában csatlakoztam a Rotundához. Nagyon örültem, hogy 15 évesen már egy ilyen komoly felnőtt kórustagja lehetek, ez az öröm azóta sem múlt el és remélem nem is fog.

2022. április


Csóka Sándor - basszus 2022


Dobos László - tenor 1999

A múlt évezred vége felé, egészen pontosan 1999-ben, amolyan „nem létező véletlen” folytán kerültem a Rotundába. „Elrángatott” magával valaki, aki nagyon szeretett volna kórusban énekelni, én pedig jöttem vele. Akkoriban már magánéneket tanultam, zenekarban játszottam, és eszemben sem volt kórusban énekelni. Mint azt az idő múlása is mutatja, jól rákaptam az ízére: azóta már többet éltem Rotundásként, mint azelőtt enélkül. Persze korábban is voltam énekkari tag, de azért ez más, még ennyi év után is.
2004-ben magyar nyelv és irodalom szakos tanár lettem. A gyakorlótanításon szerzett tapasztalatok hatására döntő elhatározásra jutottam: lehet, hogy nekem mindenképpen tanítanom kellene, mégis inkább zenész leszek. Így is lett. Ha nagyon felcsigáztalak, hogy hogyan, mikor, hol és minek lettem zenész, innen megtudhatod: www.doboslaszlo.hu
2022. február


Halász László - tenor 2020


Isóczki Attila - tenor 2010

1975-ben születtem. Általános iskolás koromban kezdtem a zenélést. Furulyáztam, klarinétoztam, fúvószenekarba jártam, kamara zenéltem aztán
később elkezdtem gitározni majd énekelni. Az éneklés máig is megmaradt a Rotunda Énekegyüttesben, ahová 2010 januárjátol kezdtem el rendszeresen járni és a kórustaggá válni. Nagyon szeretem a zenét és a zenélést. A család és a munka mellett ezzel foglalkozom.
Végzettségem okl. villamosmérnök, egy autóipari cégnél dolgozom. A két fiam és a lányom akikkel a szabadidőmet eltöltöm.

2022. február


Keszthely Ferenc - tenor 2006

Egy évben születtem az SI mértékegység rendszerrel (1960), Budapesten. Tős-gyökeres aszfaltbetyárként nőttem fel. Kis gyermekkorom óta énekelek. Tanultam hangszeres zenét is, tizenhat évig trombitáltam. Két lánykát nevelgettem Lilit és Barbarát. Lili révén a kórus legfiatalabb nagypapája címet is megnyertem. Unokáim Hanna, Bence, Isti, Gábor és Dorottya. A zene, az éneklés és az utazás pihentet leginkább. Szeretek vezetni, kirándulni. A Rotunda énekegyüttest régóta ismerem, az alapító Karnagy Asszony és Férje régóta barátaim. Örömmel fogadtam el hívásukat az énekkarba. Feleségem is Rotundás, itt ismertem meg, szerettünk egymásba, házasságunk Rotundás házasság! Örömmel és szeretettel járok kórusra, sok szép élményben volt részünk az elmúlt években!

2022. február


Kismartoni Csaba - basszus 2000

Valamikor régen ( hatvanas évek legelején ) -a Mikulás azt gondolta, hogy meglepi a szüleimet első utódukkal (csak 1 napot tévedett ). Édesapám zenész beállítottsága miatt furulya és zongora tanulmányokat folytattam, amit egy intenzivebb sport követett. Ifjú koromban a Nagymarosi Szövetkezeti Férfikar tagja lettem - a karnagy közeli hozzátartozóm volt. Miután Pestre költöztem ( nősülés miatt : lásd Törteli Helga alt ), ideiglenesen abbahagytam az éneklést. Családi nyomásra a kerületi Lisz Ferenc Vegyeskarban kezdtem énekelni 1998-ban, és néhány év múlva keresett meg a Karnagyasszony a Rotundából : énekelném-e velük a Magyar Misét.Túl jól sikerült , és rájöttem hogy egy nagyon jó csapatba kerültem és azóta is jól érzem magam velük.

2019-2011= elmúltnyócév!
Észre sem vettem milyen gyorsan telt el.Néhány változás az életünkben: két unoka, egy vő, egy meny, csak a Rotunda nem változott!Minden jó dolgot továbbra is együtt csinálunk, csak a korunk miatt már egy kicsit lassabbam.

2022. február


Kolozsvári Ákos - basszus 2019

A kórusban való éneklés hozzátartozik az én mindennapjaimhoz is, jelenleg három énekkar tagja vagyok. Annamari, általános iskolai osztályfőnököm és énektanárom sokszor hívott a Rotundába. Az érettségi után láttam elérkezettnek az időt arra, hogy csatlakozzam. Egész más volt a Rotundát kívülről, a koncerteken szemlélni, mint belülről, a csapat részévé válva. Szeretem, hogy a próbákon nincsenek üresjáratok, mindig kemény munka folyik, de emellett megmarad a családias légkör, jut idő beszélgetésekre, arra, hogy megismerjük egymást. És azt is, hogy amatőr együttesként is ilyen színvonalat tudunk képviselni. Rólam egyébként annyit, hogy szabadidőmben sokat olvasok, jelenleg az ELTÉ-n készülök magyar-német szakos tanárnak.

2022. február


Lajos József - tenor 2022


Szécsi András - basszus 2021

2007-ben szüleim beirattak a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolába. Nagyon barátságos, összetartó osztályközösségbe kerültem.
Alsós korunktól kezdődően sokan jártunk az iskolai énekkarba, meglepően sokunknak volt szép énekhangja.
Ez Tóthné Mózer Annamáriának is feltűnt, amikor 2011 tavaszán az iskolába visszatérve átvette a kórus vezetését, és járta az osztályokat "toborzás" céljából.
Az osztályom kb. fele rögtön csatlakozott is az akkor újjáalakult énekkarhoz. Talán emiatt is alakult úgy, hogy fél évvel később Annamari néni lett az osztályfőnökünk.
Az osztálynak egy évvel később alakult egy saját "musical énekkara" is, amivel angol nyelvű énekeket is énekeltünk; illetve egy alkalommal a Harmónia Nőikarral is énekeltünk együtt egy fellépésen.
Ezt követően hatosztályos gimnáziumba mentem át, ami miatt megszakadt a kapcsolatom a vallásgyakorlással, a zenével és a kórusénekléssel is, -annak ellenére hogy ott szintén ének szakos osztályfőnököt kaptam.
 
Eltelt pár év, közlekedésmérnök-hallgató lettem, majd 2020 februárjában kaptam egy invitációt, hogy csatlakozzak a Rotundába.
Váratlanul ért ez a meghívás, de kedvet kaptam hozzá. A csatlakozásom útjába állt többször is a világjárvány, illetve az órarendem.
Így ha évekkel később is, de sikerült csatlakoznom nekem is; az áltsulis osztályomból negyedikként.
A sok hátráltató tényező mégsem vette el a kedvemet a folytatástól, inkább csak megerősített abban, hogy szeretnék én is rotundás lenni.
Sokat kell még tanulnom, szinte minden ének új nekem, de örülök neki, hogy az éneklés visszatért az életembe, és hogy befogadtak egy ilyen színvonalas együttesbe!
2022. február


Tóth József - basszus 1992

Az iskolai karéneket nem számítva 1983-óta énekelek kórusban, egyre több olyan Rotundás társam van, aki akkor még meg sem született, és ez így van jól: kell a fiatalítás.

A Rotundának megalakulása óta tagja vagyok, és talán az egyetlen, aki ki sem léphet...(lásd: családi kapcsolatok)

Az éneklésen kívül kotta- és hangszercipelő, honlap-készítő feladataim vannak. Többször énekeltem szólót is, kedvenceim a Magyar Misében az Úr hangja, a Mária Evangéliumában pedig Heródes.

A kórus "öregebb" tagjai közé tartozom, 1963-ban születtem. Boldog, házas (lásd a kórusvezetőt!), nagycsaládos apa (én már nagyapa) vagyok. Gyermekeim: Luca Dóra (1994) Borbála Sarolta (2000) Benedek István (2003).

Civilben közlekedésmérnök, városi forgalomtervező szakmérnök vagyok, de már 10. éve mobilfizetéssel foglalkozom.
2022. február


Zászkaliczky Pál - basszus 2017

Több mint 50 éve születtem Pécsett, Baranyában nőttem fel. Hatéves korom óta tanultam zenét, furulyáztam, majd oboáztam, néhány évig még magánénekre is jártam. A zenei általános iskola kórusától kezdve legalább 15 éven át mindig énekeltem kórusban, még a seregben is.
Egyetemre Pestre kerültem, utána itt helyezkedtem el, feleségem (Concerto Filharmónia Zenekar, 2. hegedű szólam) rákoskeresztúri, így telepedtünk le a XVII. kerületben. Programozó matematikus, evangélikus teológiai és MBA végzettségem van. Informatikai vezetőként dolgozom, de emellett több társadalmi–önkéntes feladatom, tisztségem is van. Ezért sok szabadidővel nem rendelkezem. Négy gyermekünk van, akik már megkezdték a családi fészekből való kirepülés áldott-fájdalmas folyamatát.
A reformáció indulásának 500. évfordulójára szerveztem a keresztúri evangélikus templomba egy ünnepi koncertet (2017. október 7.), amelyen a Rotunda énekelt. Megkértem Annamarit, hogy nem állhatnék-e be a kórusba a koncert erejéig (Bach volt a műsoron!). Ő igent mondott, majd a próbák során megkérdezte, nincs-e kedvem állandó tagként maradni. Erre pedig én mondtam igent. Így lettem rotundás, azóta is büszke vagyok rá.
2022. február


Zichy Gergely - basszus 2018

1996-ban születtem Budapesten. Idősebb testvéreim mintájára én is a Hősök Terei (később Gregor József) Általános Iskola ének-zene tagozatára jártam. A zene iránti vonzalom hamar rabul ejtett, így alsós koromban elkezdett zongoraleckék még számtalan zeneiskolai éven keresztül elkísértek. Gimnazista koromban újabb izgalmak értek, megismerkedtem az orgonával. Ez az ismeretség még ma is tart zeneiskolai tanulmányok formájában.
Az általános iskolában megtapasztalt kórusélmény sok éven keresztül hiányzott az életemből, ám a 2018-as év éles fordulatot hozott. Teljesen váratlanul, a húgomon keresztül (Zichy Anna) kaptam a megtisztelő invitálást a Rotundába, amelynek így boldog tagjává is válhattam.
A „civil” életemben villamosmérnöki tanulmányaim végéhez közeledem, jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom.

2022. február


Történetünk

A kezdetek (1992-1995)

Enzsöl Ellák, a Rákoscsaba Újtelep Szent Erzsébet templomának volt plébánosa nem ismeretlen egyházi berkeken kívül sem, hiszen - többek között - a Zsaru című rendőrségi magazinban rendszeresen, és nagy sikerrel publikált. Ellák atya buzdította az alakuló énekegyüttest, a templomban otthont adott a próbáknak és az első koncerteknek is. Miséken énekeltünk, valamint rendszeres résztvevői lettünk az évente megrendezésre kerülő Pünkösdi Kórustalálkozónak is.

Ellák atya szerette a zenét, megbecsülte és őszintén elismerte azt a munkát, amit egy-egy fellépés sikere érdekében elvégeztünk, ezért szívből hálásak vagyunk neki. Ő volt az első, aki önzetlenül tudott örülni a csapat sikerének, és ez igaz emberi gesztus volt részéről.

Sajnos 1996-ban egy hirtelen jött betegség után elvesztettük Őt, s ezzel lezárult egy szakasz a Rotunda életében.

A továbblépés (1996-1998)

Az Enzsöl Ellák halála után támogató nélkül maradt Rotunda segítségére a Szabadság Sugárúti Általános Iskola igazgatója, Jurecz Emil sietett, és a próbáink két évig az iskolában folytak. Időközben a nagy hagyományokkal rendelkező "Ki Mit Tud?" sorozat 1995-96-os versenyére is beneveztünk, ami a továbblépés tekintetében mérföldkőnek számított, hiszen a megmérettetés és az ott elért siker minden további munkához erőt adott. A versenyen a kórusmuzsika - talán nem csak a mi nagy bánatunkra - egy olyan kategóriába kapott besorolást, ahol a jazzénekesek, opera áriát éneklő szólisták, rockzenekarok, és valamennyi énekes műfajt képviselő versengett egymással. Ennek "eredményeként" a tv közönsége elé kórusmuzsika szinte nem is került. A Rotunda számára mégis sikert jelentett a verseny. A XVII. kerületi megmérettetés a Dózsa művelődési Házban volt, a zsűri zenei szakértőjének feladatát Sebő Ferenc látta el. A Rotunda egy közismert bordallal (Tourdion) és egy spirituálé feldolgozással (Ride The Chariot) szerepelt, és tanácsokkal, jókívánságokkal felvértezve továbbjutott a budapesti válogatóra. A Budapesti Művelődési Központban az országos válogatóba énekeltük magunkat, mely Szentendrén került megrendezésre. A TV szereplésig sajnos nem jutottunk el, de a megmérettetésen jól vizsgáztunk, és ez a továbblépés felé segített bennünket.

Megkezdtük a "térhódítást", és egyre több helyen mutatkoztunk be műsorainkkal. Felléptünk jótékonysági bálokon a XVII. kerületben több helyen is, folytattuk a Pünkösdi Kórustalálkozó hagyományát, első "turnénk" pedig Egerbe vitt el, ahol a Barátok Templomában két adventi misén énekeltünk, és itt kezdődött meg az a mai napig tartó sorozat, amely a "Karácsonyváró Koncert" nevet kapta. A Karácsony számunkra is kedves ünnep, ezért az évek során komoly önálló repertoárrá fejlődött karácsonyi anyagunkat szerettük volna minél több helyen előadni. A karácsonyi időszak azonban rövid, és a katolikus liturgia tiszteletben tartásával egy apró trükkhöz folyamodtunk, amit a vendéglátó templomokban örömmel fogadtak. Az adventi miséken az időszakhoz illő műveket énekeltünk, majd utána egy koncert keretében énekeltük el a karácsonyi dalokat. Az egri kezdet után még hat további koncertet adtunk, egyházi és világi rendezvényeken is, többek között a nagycsaládosok karácsonyi rendezvényén, és Mogyoródon is. Több alkalommal énekelhettünk Paskai László bíboros úr miséin is, például az Istenhegyi Szent László templomban, a Batthyány téren a Szent Anna Templomban.

A "Művészetek Völgye" rendezvényein 1997-ben kezdtük meg szerepléseinket.


Nagyobb fordulatszámon (1999-2000)

A kezdeti években adott néhány koncerttől eljutottunk odáig, hogy évente 20-25 szereplésünk volt. Külön öröm, hogy a legtöbb helyre évente több alkalommal is meghívást kaptunk. Ilyen például a Horváth Mihály téren a Szent József Templom, ahol a húsvéti és karácsonyi nagymiséken immár rendszeresen a Rotunda énekel, a Rákosszentmihályi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola különféle rendezvényei, vagy az Istenhegyi Szent László Templom.

Ebben az időszakban több esküvőn, nászmisén is énekeltünk, kezdetben ismerősöknek, majd később olyan ismeretleneknek is, akik egy korábbi koncerten vagy esküvőn hallottak bennünket, és minket kértek fel az éneklésre esküvőjükön.

A Művészetek Völgye rendezvényein 1999-ben másfél órás önálló koncertet adtunk Monostorapátiban, 2000-ben pedig a "Völgymise" ökumenikus istentiszteleten is mi énekeltünk Sáfár Mónikával és Tolcsvay Lászlóval. A Piliscsabai Egyházzenei Napok évente megrendezésre kerülő koncertjein is rendszeresen visszatérő szereplők lettünk.

Tolcsvay Lászlóval 2000-ben kezdtük a közös munkát a Magyar Mise többszöri előadásával.

Az új évezredben

Folytatódik a munka, a sebességet továbbra sem csökkentettük, évi 25-30 koncertünk van. Rendszeresen énekelünk ünnepi szentmiséken, esküvőkön, valamint jótékonysági koncerteken, elsősorban a XVII. kerületben és a főváros templomaiban.


Karácsonyváró jótékonysági koncertjeink hagyománnyá váltak: 2008 decemberében már hatodik alkalommal adhattuk át a Szent Márton Gyermekmentőszolgálatnak a koncertünkön összegyűlt adományokat.

A Magyar Mise-sorozat is túl van már a 46.(!) koncerten. Főként templomokban, mise keretében, de több helyen koncertszerűen csendültek, csendülnek fel a Mise dallamai. 2004. május 1-jén a budapesti Szent István bazilikában, 2006 márciusában pedig a szegedi Dómban is közreműködtünk a mű előadásában. Továbbá nagy öröm és különleges zenei élmény volt számunkra az 2006. október 30-án a Művészetek Palotájában bemutatott Magyar Mise, ahol végre teljesen élőben, nagyzenekarral és természetesen Tolcsvay mesterrel együtt énekelhettük a művet.

Tolcsvay László felkérésére az Isten pénze c. musical német és olasz nyelvű felvételén is szerepel a kórus.

A Művészetek Völgyébe továbbra is minden évben begördül a "Rotunda különbusz", megtiszteltetés számunkra, hogy a Völgymisén szolgálhatunk Sanyipappal. A Pünkösdi Kórustalálkozónak is immár rendszeres vendégei vagyunk.

Az elmúlt években többször adódott és adódik alkalom arra, hogy zenekarokkal együtt léphessünk fel, így oratorikus műveket is megszólaltathatunk. Korábban a Caritas Collectio-val adtuk elő több ízben Mozart Requiemjét, felléptünk miséken, és ők zenéltek a 10 éves jubileumi hangversenyünkön is, 2002-ben. A 2003-ban, Balogh Lázár vezetésével alakult XVII. kerületi Concerto Filharmónia zenekarral 2004 óta vannak közös koncertjeink, bemutattuk velük például Vivaldi Gloria-ját; Pergolesi: Stabat Mater, Albinoni: Magnificat című műveit, 2006 októberében pedig Mozart: Litánia a legméltóságosabb Oltáriszentséghez (Kv 243) című oratóriumát adtuk elő nagy sikerrel. Bízunk benne, hogy ez a sor egyre csak bővül.

Érdekes és kedves "kirándulás" a klasszikus egyházzene világából átlépni a dél-amerikai zene világába. A Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Camerata XVII. zenekarának Latin Combo-ja kíséretével énekeljük Ariel Ramírez argentin zeneszerző Missa Criolláját.

Lehetőségünk nyílt arra is, hogy külföldön is népszerűsítsük a magyar kórusmuzsikát: 2005 és 2007 decemberében Olaszországban, Lanciano városában jártunk. Ezenkívül van egy testvérkórusunk is: 2006-ban és 2009-ben vendégül láttuk a lengyelországi Lublin főszékesegyházának kórusát, 2006-ban és 2008-ban pedig, meghívásuknak eleget téve, Lengyelországba utaztunk.

A Magyar Mise 2009-ben az 50. előadáson is túljutott, a Rotunda Kórusalapítvány gondozásában pedig elkészült a mű 2009-es CD felvétele is!

Vissza
Szeretettel várjuk a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásait
a Rotunda Kórus Alapítvány javára!
Adószám: 18194605-2-42


 
A jobb felhasználói élmény miatt weboldalunkon sütiket (cookie) használunk. A weboldal használatával Ön elfogadja a sütik használatát.
Ok